Vad är skillnaden mellan Office 365 och Microsoft 365?

När vi talar om Office 365 och Microsoft 365 kan det bli förvirring kring vad det egentligen är för skillnad på dessa, och vad som passar respektive företag bäst. Därför tänkte vi nu reda ut, i denna artikel, en gång för alla vad skillnaden egentligen är.

För att kort förklara vad Office 365 är för dig som inte har stenkoll, är det en slags anpassningsbar prenumerationstjänst, ett abonnemang där du kan välja mellan olika licenser som ger dig tillgång till olika verktyg och tjänster både lokalt och online. Det är en molnbaserad tjänst med appar såsom Word, Excel, OneDrive, Sharepoint, Powerpoint och Outlook samt många fler. Generellt sett betyder dyrare licens också tillgång till fler verktyg och bättre lösningar.

Däremot är Microsoft 365 en slags paketerad lösning som innehåller Office 365 men som också har Enterprise Mobility + Security (EMS) och Windows 10. Enterprise Mobility + Security är ett helhetsskydd för dina anställda, enheter, appar och data. Med EMS skyddar du företaget mot hot på alla fronter, det innehåller de senaste intelligenta säkerhetsinnovationerna som exempelvis avancerad hotanalys. Windows 10 har högre säkerhet, högre hastighet och bättre användargränssnitt än tidigare Windows versioner. Dessa delar har under en längre tid varit tillgängliga som fristående tjänster, men genom att M365 kombinerar EMS med Office 365 och Windows 10 blir det en fullständig företagslösning.

Med Microsoft 365 får du med Microsoft Intune, ett enkelt och säkert sätt att hantera iOS-, Android-, Windows- och Mac-enheter. Med Intune har du möjlighet att fjärradera en hel dator om den skulle försvinna, för att undvika att känslig information hamnar i fel händer. Du får också med Windows AutoPilot som är skapat för att förenkla processen med att konfigurera och installera en ny dator. Microsoft 365 har helt enkelt mer omfattande skyddsfunktioner.

Anpassningsbar prenumerationstjänst

Office 365 är lösningen för stora som små företag då det finns olika prenumerationer baserat på behov. Detta är en smidig lösning för företag då de kan välja licenser och betala för den lösning som de har behov av samt justera antalen och licensform löpande. Företag som väljer Office 365 har ofta redan Windows 10 på sina arbetsdatorer och/eller saknar behov av EMS för sina anställa.

Vad ni får med i Office 365 beror helt på vilken licens du väljer, men det som ingår i de flesta licenserna är:

 • Appar som Word, Excel, Powerpoint och mer som uppdateras löpande med de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna
 • Molnbaserad och företagsanpassad e-post för att kontakta kunder och medarbetare vart ni än är
 • Microsoft Teams, det nya navet för samarbete där ni kan arrangera och deltaga på möten, dela filer och chatta både med interna och externa kontakter
 • OneDrive med 1TB lagringsutrymme online och med åtkomst oavsett vart du befinner dig till dina filer så länge du har internet i din mobil, surfplatta eller dator (Kan även synkroniseras för offline åtkomst)
 • Företagstjänster där du får funktioner för att hantera schemaläggning för kunder, referenser, fakturering med mera – ifrån ett och samma ställe.

 

Paketerad helhetslösning

Många små till medelstora företag redan arbetar med, eller vill börja jobba i Office 365 har ofta behov av Windows 10 Pro och antivirus/säkerhetslicens. Dessa företag behöver ofta även funktionalitet för att hantera och säkerställa att företagets data och enheter är säkra och skyddade. Därtill efterfrågas möjligheten att styra behörigheter och åtkomst till företagsdata för användarna. Då är Microsoft 365 en riktigt bra och populär lösning för nya företag som vill starta en säker och samarbetsanpassad miljö och få den att fungera snabbt. Det finns två typer utav “inriktningar”, Microsoft 365 Business och Microsoft 365 Enterprise.

Microsoft 365 Business är designad för små till medelstora företag med 300 användare eller mindre. Det består av:
 • Office 365
 • 1 TB lagringsutrymme
 • Enhetshantering via Microsoft Intune (Light version)
 • Grundläggande data- och app-säkerhet
Microsoft 365 Enterprise skapades för större organisationer som behöver bättre  säkerhet och enhets funktionalitet. Enterprise är uppdelat i tre delar:
 • F1

  Office 365 (minus Access)
  Grundläggande skydd mot hot

 • E3 (Basic)

Office 365

Grundläggande skydd mot hot

Office 365 Data Loss Prevention
Enhetshantering via Microsoft Intune (Full version)

 

 • E5 (Premium)

Office 365

Avancerat skydd mot hot

Office 365 Data Loss Prevention

Audio conferencing/Phone system

Avancerade compliance verktyg

Analys-verktyg
Enhetshantering via Microsoft Intune (Full version)

Vad passar ditt företag bäst

Det kan vara svårt att bestämma vilket av Office 365 och Microsoft 365 som passar ditt företag bäst. Om ni redan använder alla separata delar, alltså Windows 10, EMS och Office så är det ett enkelt val att byta till Microsoft 365. Om ni inte redan använder alla separata delar kan det vara svårt att veta om det är värt att skaffa Microsoft 365 och vilken licens som passar er bäst. Den första frågan ni behöver ställa er är om du verkligen behöver alla delar i Microsoft 365? Eftersom det är en paketerad lösning av tjänster som redan existerar. Om det nu är så att ni inte behöver allt i det, kan det passa er bättre att köpa de tjänster ni är ute efter separat. Om ni faktiskt behöver allt Microsoft 365 har att erbjuda så är nästa steg att välja vilken licens, precis som i Office 365 kan ni mixa och matcha licenser, och om ni är osäkra på vad ni behöver så kan vi hjälpa er med att utvärdera ert behov.

Om du fortfarande är osäker på vad som passar ditt företag bäst kan du höra av dig till oss, så kan vi hjälpa dig genom att leverera den bästa lösningen till bästa pris.

Prenumerera på vår blogg

Läs mer