Office 2019 – Hur påverkar det dig? 

Grattis kära Microsoft Office-användare! Microsoft Office 2019 är äntligen här. Men vad betyder då detta? I dagsläget kanske ni redan använder Office 2016, eller är en del av molnet och kör Office 365. Det är många som ställt frågan, ”Hur påverkar det mig? Vad är grejen?”

Låt oss hjälpa till att bena ut de frågetecken som skapats med denna release.

Microsoft presenterar sin senaste ”one-purchase”-produkt i Office serien, tidigare Office 2016. I och med detta så finns det alltså möjlighet att köpa den senaste versionen Office-serien som lös produkt, med detta så kommer man givetvis också få med alla säkerhetsuppdateringar som släpps till produkten. Det som däremot inte följer med är andra typer av uppdateringar, det finns inte heller någon koppling till molnet och de funtioner som finns där.

Givetvis finns det många uppdateringar från Office 2016 till Office 2019, bland annat:

  • ”Fokusläge” i Word, där ytorna bredvid dokumentet mörkas ner, dock endast för Mac.
  • Powerpoint får funktionen att flytta och vrida 3D-objekt mellan slides i presentationen.
  • Excel får en Idé-funktion. Det innebär att Excel kan ge förslag på tabeller baserat på de data som finns i dokumentet.
  • Bättre stöd för pennor och göra om skrift till text. Även här dyker Idéer och förslag upp.

Detta är givetvis som ett steg framåt, det finns dock ett stort men här. Office 2019 har mindre funktionalitet än den som erbjuds användare av Office 365. Under 2018 smög Microsoft ut en ändring som få märkte av, eller ens ännu lagt märke till. Som abonnent av Office 365 såg du tidigare texten ”Office 2016” under namnet på produkten man valt att starta, den ändring som gjordes gör att det nu istället står ”Office 365”.

Vad är det vi säger?

Kommer Office 2019 revolutionera ditt sätt att använda Office om du redan använder Office 365? Nej. All funktionalitet som presenteras i Office 2019 finns redan (och mer därtill, så som uppdateringar varje månad) i dina Office 365 ProPlus produkter. Vi bör däremot inte se Office 2019 som något dåligt tillskott hos Microsoft, det finns många verksamheter som inte har konstant uppkoppling mot internet eller som inte ens behöver ha någon uppkoppling (t.ex. ubåtar eller andra avlägsna platser, publika datorer, kioskdatorer och så vidare). Det kan givetvis kännas märkligt i dagens IT-samhälle att släppa en lös produkt som ska konkurrera med sitt eget flaggskepp och visst är det så för målsättningen hos Microsoft är att få upp alla i molnet. De kommer dock med största sannolikhet även komma en Office 2022 senare som även den är ett steg framåt mot sin föregångare men likt denna release inte kommer att vara lika kraftig, prisvärd och säker som Office 365.

Är du och ditt företag inte redo att gå upp till Office 365 och sitter på en äldre version av Office så blir Office 2019 ett bra lyft för verksamheten. Värt att veta är att Office 2019 supporteras endast i Windows 10.

Skrivet av Mathias Nedelius

Prenumerera på vår blogg

Läs mer