Vad är OneDrive 

Många har hört talas om OneDrive eller någon annan molnlagringstjänst så som Dropbox eller Google Drive. För många är detta en tjänst som de inte klarar sig utan. Om ni är en av de som inte använder OneDrive ännu förklarar vi nyttan med tjänsten i denna artikel. 

Föreställ dig att ni skriver en nyhetsartikel, produktbeskrivning, offert eller liknande i Word. När ni är klar med artikeln behöver ni hjälp med korrekturläsning eller att en kollega kompletterar din text med information. Då mailar ni denna vidare till berörd kollega som i sin tur öppnar dokumentet och kompletterar med information eller kommentarer och mailar tillbaka till er. Där ni i er tur klipper och klistrar ändringar och förslag i ert dokument, eventuellt behöver ni repetera denna övning ännu en gång till. Föreställ er även att ni senare på kvällen kommer på en briljant idé som ni behöver komplettera er text med men kommer på att ni inte har arbetsdatorn med er hem. Ni antecknar då ned detta i ett block som ni sedan tar med er till jobbet för att komma ihåg den briljanta idéen. Då ni inte arbetar med OneDrive känner ni säkert igen er i ett liknande scenario. Om det inte är en Word-fil är det kanske ett kalkylblad eller en Powerpoint-presentation som ska vara klar till början av nästa vecka.  

Föreställ er nu att istället för att behöva maila dokumentet fram och tillbaka för att sedan klippa och klistra information mellan olika dokumentgenom att ni istället delar en länk till word-dokumendär både ni och kollegan kan bidra till samma dokument samtidigt. Ni kan dessutom komma åt dokumentet från er hemdator när ni kommer hem och kommer på att ni inte har arbetsdatorn med er hem. Hur mycket tid skulle detta bespara er 

OneDrive är en säker molnlagringstjänst där filerna lagras i molnet vilket innebär att du kommer åt dem på valfri enhet så som dator, telefon eller surfplatta. Du kan även synkronisera filerna så att du kan komma åt dem när du inte har tillgång till internet. Detta gör dig mer produktiv och underlättar för samarbetet inom företaget.  

Det är inte endast bra ur ett samarbetsperspektiv. Föreställ dig att din dator som innehåller alla dina viktiga arbetsfiler kraschar och att ni saknar backup. Med OneDrive är detta inget problem då filerna lagras på molnet och du kommer åt dem via mobilen eller från din nya dator!  

Varför ska vårt företag välja OneDrive 

Utifrån ett företagsperspektiv ökar inte verktyget endast produktiviteten så som vi beskrivit ovan. Det är även viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Om ert företag inte gett tydliga direktiv och verktyg för lagring av filer finns det en risk att medarbetare använder sig av olika verktyg utanför företagets kontroll. När medarbetaren själv styr över vilka verktyg och tjänster de använder sig av förlorar företaget kontroll över information och kan gå miste om den. En fördel med OneDrive är att det är integrerat med Office-programmen och Windows vilket ni säkert redan arbetar med idag. 

Det finns flertalet möjligheter för att arbeta smartare och säkrare med OneDrive. Hör gärna av dig till oss om du vill ha hjälp och ta dialog om hur OneDrive kan underlätta er vardag 

Prenumerera på vår blogg

Läs mer