Verktyg för att hålla säkerheten uppdaterad

Teknologin i dag är mycket mer avancerad än den var för tio år sen, men dagens hackers har mycket mer avancerade färdigheter och kunskaper än de hade för tio år sedan. Många tror att om de köper en dator i dag så har den så pass avancerad teknologi att de inte behöver oroa sig för något, men så är inte fallet. Om ni har läst vår artikel Fyra exempel på när säkerheten inte fungerar så vet ni hur, när och varför det ibland kan gå fel och varför det är så viktigt att hålla koll på säkerheten. För exempelvis företag är det en enorm risk att ha all sin data och sina filer på en lagringsplats som de anställda kan komma åt oavsett om de sitter på en företagsenhet eller en privat enhet. Här kommer fyra verktyg ni som företag bör läsa mer om för att förbättra er säkerhet.

AIP

Azure Information Protection är en molnbaserad lösning som kan hjälpa er organisation att skydda dokument och e-postmeddelanden genom att använda etiketter. Exempelvis kan en administratör konfigurera en etikett med regler som identifierar känsliga data i ett dokument så att det kommer upp en rekommendation att klassificera filen som Konfidentiell eller att spara den på ett visst ställe. Med AIP kan du konfigurera ett kalkylblad i Excel så att det endast kan användas av personer inom organisationen. Du kan konfigurera dokument som ska vara skrivskyddade, ta bort möjligheten för utskrifter och ställa in att text från dokumenten inte kan kopieras. Du kan på samma sätt styra om e-postmeddelanden kan vidarebefordras eller om alternativet ”Svara alla” ska blockeras.

MFA

MFA står för Multifaktorautentisering och innebär att du använder två steg för att verifiera din identitet. MFA innebär en mycket större utmaning för angripare eftersom det inte spelar någon roll om de fått tag på ditt lösenord. Med MFA har man en ytterligare autentiseringsmetod, du kan ha ett lösenord och en kod på en betrodd enhet eller exempelvis fingeravtryck. Genom att kräva ytterligare en form av stark autentisering skyddar MFA åtkomsten till data och program. Multifaktorautentisering ingår i en Microsoft 365 Business licens men finns även i fristående Office 365-licenser.

ATP

Office 365 Advanced Threat Protection är ett omfattande skydd som använder biljontals signaler från Microsofts Intelligent Security Graph och analyserar miljardtals e-postmeddelanden varje dag. ATP skyddar organisationen mot sofistikerade hot som nätfiske och skadlig kod samt undersöker och åtgärdar attacker automatiskt. Med ATP stärks användarnas aktsamhet med hjälp av attacksimuleringar. Användare varnas innan de klickar på okända länkar och får hjälp med att rapportera misstänkt innehåll.

Windows 10

Ett tips från oss är att använda er utav Windows 10. Med Windows 10 följer BitLocker som är ett krypteringsprogram med och ett bättre utvecklat Windows Defender som är ett antivirusprogram. Windows 10 har förbättrad prestanda jämfört med tidigare versioner. Det har också högre säkerhet och utvecklades med en grundtanke om att skadlig programvara och hackers skulle få det svårare. Säkerhetsluckor från tidigare versioner skulle täppas till och Windows Defender utvecklades för att  bekämpa malware och virus. Inloggningsmetoderna förbättrades också genom att ansiktsigenkänning och fingeravtryck blev möjligt att använda. Med BitLocker är det möjligt att kryptera en hel dator, men det går också att kryptera vissa delar av eller hela hårddisken för att endast användare med rätt lösenord ska kunna komma åt innehållet.

Det finns fler bra verktyg för att ni som företag ska kunna försäkra er om att er data stannar inom företaget men dessa är ett bra ställe att börja på. Även om ni redan har dessa verktyg måste de konfigureras för att vara så effektiva som möjligt.

Kontakta oss för dialog om hur ni kan arbeta säkrare. Läs även på om vår tjänst Modern arbetsplats där dessa delar ingår.

Prenumerera på vår blogg

Läs mer